5 misopvattingen over hypnose
Kakelen als een kip: 5 misopvattingen over hypnose

Als ik mensen vertel over hypnose, hoor ik vaak uitroepen als ‘ga je dan met een pendel voor mijn neus zwaaien?’ of ‘kakel ik dan als een kip als je met je vingers knipt?’ Veel mensen hebben een verkeerd beeld van hypnose. Ze denken dat het gaat om iemand in een trance brengen en vervolgens gekke dingen laten doen, zoals kakelen als een kip of als een zombie rondlopen. Dit beeld is ontstaan door showhypnose, maar het heeft weinig te maken met de werkelijke behandeling met hypnose.

Je raakt de controle kwijt

Een van de grootste misopvattingen over hypnose is dat je de controle over jezelf kwijtraakt. Mensen denken dat iemand anders je in een bepaalde staat van bewustzijn kan brengen en dat je dan geen controle meer hebt over je eigen gedachten en acties. In werkelijkheid is het zo dat hypnose juist draait om zelfcontrole. Als je in trance bent, oefen je juist controle uit over je eigen brein en gedachten.

Pendel

Een tweede misopvatting is dat hypnose wordt opgewekt door middel van een pendel die heen en weer zwaait. Dit beeld is echter onjuist. Hypnose draait om het afdalen in jezelf met behulp van visualisaties, waarbij je een stem volgt die je begeleidt. Het gaat niet om het volgen van een pendel.

Aanraking

Sommige mensen denken dat hypnose gepaard gaat met aanraking, en dat dit een nare of enge ervaring is. Dit is echter niet het geval. Het is niet nodig om iemand aan te raken om hypnose op te wekken.

Geheugenverlies

Een andere misopvatting is dat je na afloop van hypnose niets meer weet van wat er is gebeurd. Het idee van een kakelende kip die achteraf niets meer weet, is bij veel mensen blijven hangen. In werkelijkheid is hypnose vergelijkbaar met dagdromen, waarbij je helemaal opgaat in je eigen gedachten. Je verkeert regelmatig in een dergelijke staat van bewustzijn, bijvoorbeeld als je naar een film kijkt en niet merkt dat er iemand naast je komt zitten. In een lichte trance kun je je alles vaak nog herinneren. In een diepere trance kan het net als met een droom zijn, je herinnert je niet alles of maar flarden. Dit is echter heel wat anders dan niet meer weten wat je doet!

Overgave

Een laatste misopvatting is dat hypnose draait om overgave aan de ander. In werkelijkheid gaat het juist om zelfregie. Met behulp van hypnose kun je meer controle krijgen over je eigen brein en gedachten. Jij bepaalt zelf wat er gebeurt en waar je naartoe gaat.

Ik vind het ontzettend belangrijk om deze misopvattingen de wereld uit te helpen. Ik heb zelf gezien en ervaren hoe nuttig hypnose als behandeling voor een verscheidenheid aan problemen kan zijn zoals angststoornissen en slaapproblemen. Hypnose is in toenemende mate ook online beschikbaar voor milde klachten. Breinbaas bevat breinavonturen die een combinatie zijn van meditatie, visualisatie en hypnose, alsook principes uit de psychologie. Breinbaas is een preventief product geschikt om kinderen weerbaarder te maken d.m.v breinavonturen en geschikt voor milde klachten of ter aanvulling in een therapietraject.

Zoek je gerichte hypnotherapie voor specifieke klachten in real life? Vind een betrouwbare therapeut in jouw regio.

Heeft je kind last van aanhoudende buikpijn en heb je contact met een arts of therapeut hierover? Kijk dan op www.hypnosebijbuikpijn.nl. In het ziekenhuis wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de resultaten van hypnose bij buikpijn, met hele positieve resultaten!The IPL App provides fans with real-time updates, live scores, and exclusive behind-the-scenes content from the Indian Premier League. To stay connected with every twist and turn of the IPL season, downloading this application is a must for every cricket enthusiast. Furthermore, the app offers match highlights, player interviews, and expert analyses, making it the ultimate companion for IPL followers.

Inspiratie

Laatste blog berichten

Rechtstreeks contact met Dominiek of een vraag?

Breinbaas

Wordt jouw kind een breinbaas?

EINDEXAMEN MODULE

Eindexamen stress?

Nieuw: Eindexamen Module
Deze module helpt jou afstuderen als een (Brein)baas!