Het geheim van het kinderbrein
Het geheim van het kinderbrein

Het kinderbrein is zo ontzettend interessant. Het kan niet alleen de mooiste fantasieën hebben maar is ook nog volop in ontwikkeling. Daarom vind ik het belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk leren een plek in zichzelf te vinden waar ze kracht en zelfvertrouwen uit putten en die hun vertelt dat ze goed zijn zoals ze zijn. Op die fundering kunnen ze hun leven lang verder bouwen.

De blauwdruk van het kinderbrein

Voor je twaalfde jaar wordt er als kind een blauwdruk in je hersenen gevormd van hoe de wereld in elkaar zit. Jonge kinderen vormen ideeën over hoe de wereld in elkaar zit door de relaties die ze hebben, wat ze meemaken en invloeden vanuit de omgeving. Dat ankert zich in het onderbewustzijn, wat vervolgens een grote rol speelt in hun leven omdat een groot deel van je gedrag vanuit daar wordt aangestuurd. Ik vind het belangrijk om kinderen een stabiele basis te geven en een tegenwicht te bieden aan wat kinderen nu al allemaal meekrijgen vanuit de maatschappij, o.a. de druk om te presteren en de snelheid waarmee alles gaat. Ik zie het uitmonden in perfectionisme en faalangst en het gevoel de controle te verliezen.

Omgaan met zorgen

Ook maken kinderen zich soms zorgen over hoe anderen over hen denken. Dit komt doordat ons oerbrein gericht is op het ‘erbij horen’. Vroeger was het gevaarlijk om buiten de groep te vallen, je kon zomaar opgegeten worden door wilde dieren, maar tegenwoordig is dit niet meer aan de orde. Die neiging zit er vanuit het brein echter nog wel. In de dagelijkse praktijk zie ik dat kinderen soms niet zo zorgeloos zijn als je ze zou gunnen.

De manier waarop een kind met deze zorgen omgaat, is cruciaal voor de latere ontwikkeling. Kinderen die leren hoe ze hun emoties kunnen doorvoelen, die ze leren controleren, die erdoor heen kunnen ademen en er niet door overspoeld geraken, ervaren regie. Meesterschap over hun emoties. Dat biedt bescherming tegen die grote boze buitenwereld.

De belevingswereld van een kind

Kinderen kunnen zich alles voorstellen en roepen, voelen, beleven en bedenken van alles zonder na te denken over consequenties of lange termijn gevolgen. Koekjes als ontbijt? Waarom zou dat niet kunnen? Van een tafel af vliegen? Kan ik! Kinderen zijn op jonge leeftijd is een suggestieve staat. Omdat ze nog grenzeloos kunnen denken en dromen, is hun fantasie een belangrijke tool. Een mooi voorbeeld hiervan is toen ik een keer een weekendje weg ging met mijn zoon, die toen al 10 was, en we zijn knuffel waren vergeten. Dat werd een drama, terwijl ik eigenlijk niet goed begreep waarom. Toen zei hij, ‘je weet toch dat ik ’s nachts bang ben voor aliens enzo. Woef maakt beschermlagen om mij heen. Eerst van steen, dan van staal en dan hete lava. In de laatste laag kom je Rico Verhoeven tegen. Zo kan er nooit iemand bij mij komen en kan ik rustig slapen’. Hoe briljant!

Werken met kinderen is werken met metaforen en fantasieën. Ik heb al veel bijzondere dingen gedaan in mijn werk , zoals geesten door toiletten gespoeld, beschermcircels van knuffels gemaakt en negatieve gedachten begraven. Het brein maakt geen onderscheid tussen wat echt is of wat je je levendig inbeeldt en daar ligt de ingang, daar kunnen we gebruik van maken.

Ontbreken van de kritische stem

Een essentiële waarde van een Breinbaas is dat ze kind kunnen zijn en dat hun  creativiteit zo min mogelijk afgeremd wordt. Ons advies is om je kind te steunen in hun dromen en creativiteit. Het ontbreken van de kritische stem biedt ruimte voor oneindige mogelijkheden en verbeelding en dat is iets wat we moeten koesteren. Rem ze zo min mogelijk af, ze moeten heel hun leven nog genoeg in de pas lopen.

Het is mijn missie om kinderen te helpen hun volledige potentieel te bereiken, wat dan dan ook is. In de wereld van een Breinbaas is er geen hoog of laag of beter of slechter. Ik geloof dat we als volwassenen ook het kind in onszelf mogen koesteren en onze verbeelding mogen  gebruiken om ten volle te kunnen leven. Visiualiseren heeft mij persoonlijk ook veel opgeleverd.

Wil je je kind ook handvatten voor het leven bieden? Start met de Breinbaas fundament cursus en beleef de magie direct  vanuit de comfort van je eigen huis. Tips van ons: Doe het samen, maak er een speciaal momentje van en zie wat positieve fantasie ook voor jou kan betekenen.

Inspiratie

Laatste blog berichten

Rechtstreeks contact met Dominiek of een vraag?

Breinbaas

Wordt jouw kind een breinbaas?

EINDEXAMEN MODULE

Eindexamen stress?

Nieuw: Eindexamen Module
Deze module helpt jou afstuderen als een (Brein)baas!