Een kijkje in een breinavontuur
Een kijkje in een breinavontuur

Ondanks de eerdere blogs en toelichtingen op de website, blijft het voor ouders en collega’s lastig om precies te begrijpen wat hypnose en wat Breinbaas inhoudt. Aan de hand van een Breinbaas-oefening zal ik je in deze blog meenemen in een kijkje van een breinavontuur en laten zien waar de kracht ervan ligt. Hypnose verschilt namelijk aanzienlijk van meditatie; het voegt een extra dimensie toe. Hypnotherapeuten wegen woorden zorgvuldig af en werken met elke zin toe naar transformatie en verandering.

Warm welkom

Bij elk breinavontuur beginnen we met een warm welkom. Dit gaat als volgt: “Welkom in de wereld van een Breinbaas. Hier gelden andere regels en ben jij de baas. Weet dat je niet alleen bent; door heel Nederland zijn kinderen en jongeren aan het breinreizen!”.
Ik kom zoveel eenzame jongeren tegen, en het is voor mij van groot belang dat alle breinbazen zich onderdeel voelen van iets groters. De breinavonturen zullen hier zeker bij helpen. 

Voor de hypnose

Verder naar de inductie, het proces van verstillen en naar binnen keren. Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn; inductie is de voorbereidende fase van de hypnose. De binnenwereld belangrijker maken dan de buitenwereld, vertragen. Dit gaat als volgt: “Ga lekker ergens liggen of zitten en kies de positie die voor jou het meest comfortabel is. Je mag besluiten om je ogen open te houden, maar je kunt ook ervaren hoe fijn het is om ze rustig te sluiten en je volledig te concentreren op mijn stem.”. Wat er in deze fase mooi naar voren komt, is het gebruik van permissieve taal: jij mag zelf bepalen, jij weet wat het beste voor je is, jij bent de baas. Er wordt in de breinavonturen bij het kind dus een gevoel van controle en welwillendheid gegeven. 

Het hypnose moment

De volgende stap in het proces van een breinavontuur, is visualisatie. Een ingekort voorbeeld hiervan is als volgt: “En nu wil ik je vragen om je voor te stellen dat je op een mooi paadje loopt, ergens in een groen landschap, met veel bloemen en kleuren. De temperatuur is precies zoals jij dat fijn vindt. In de verte zie je een riviertje en je besluit erheen te lopen. Je bekijkt jezelf in de spiegeling van het water en je besluit ook een slokje te nemen van het heldere water. Het is een heerlijk fris slokje water en je merkt iets heel interessants. Dit water geeft je namelijk een sterk en krachtig gevoel van binnen. Wanneer je weer in de weerspiegeling van het water kijkt, zie je een sterk persoon. Je recht je rug, strekt je schouders naar achteren en zet een glimlach op je gezicht. Je kunt haast niet geloven dat jij op deze speciale plek bent gekomen en je besluit nog een grote slok te nemen. Benieuwd waar jij dit magische gevoel nu het sterkste voelt. Het voelt zo lekker, dat je besluit om een duik te nemen. Je springt in het water en je hele lijf zwemt in het heerlijke, heldere water. Je voelt je sterker en sterker worden. Je hoofd voelt fris, je lijf voelt krachtig en je voelt dat er al iets anders is dan eerst. Je hoofd vult zich met positieve gedachten en je weet, dat is een diep weten van binnen, dat je de komende dagen en weken beter zult weten hoe je met moeilijke situaties om moet gaan. Vanzelf zal je brein meer manieren gaan vinden.”

Na de hypnose

Nadat de hypnose achter de rug is in de vorm van de visualisatie, volgen de posthypnotische suggesties in het breinavontuur. Deze zijn erg belangrijk, zodat ook na de sessie het brein in de juiste richting wordt gestuurd. Dit proces dient als het ware als een navigatiesysteem. Er wordt verteld wat het brein mag gaan opmerken, het moet gaan zoeken naar signalen dat het gaat lukken, dat het anders gaat dan eerst en dat het moet zoeken naar een sterk gevoel. Dit gaat als volgt: “Het is een heerlijk gevoel om te weten dat jij vandaag die extra dosis zelfvertrouwen en kracht hebt gekregen en je zult merken dat wanneer je in het echt een frisse slok water drinkt, dus niet alleen in je fantasie, je dit krachtige, sterke gevoel ook weer zult ervaren. Dit krachtige, sterke gevoel zal je helpen wanneer jij het nodig hebt, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.”.

Verandering in het dagelijks leven

Vervolgens is het ook belangrijk hoe we door middel van het breinavontuur met suggesties toewerken naar verandering. Dat doen we op de volgende manier: “Merk op hoe het voelt om zelf de baas te zijn over je gedachten en gevoelens. En ondertussen weet jij hoe je dat rustige plekje in je brein kunt vinden en wat je kunt doen met gedachten of gevoelens die je niet helpen. Ook ben ik benieuwd wat je de komende dagen gaat merken. Of je eerst zult opmerken dat je vrolijker bent, of dat het je eerder zal opvallen dat je makkelijker met dingen om kunt gaan die je eerst moeilijk vond. Of dat je het op een andere manier merkt… en wie zou het als eerste opvallen? Jijzelf of iemand uit je omgeving?”. We geven het brein als het ware een commando om te zoeken naar wat er anders is dan eerst, in positieve zin. Daarmee zal het automatisch ook minder de focus hebben op wat er niet goed gaat.

Ontwaking

De laatste fase is de deductie, de buitenwereld weer belangrijker maken dan de binnenwereld. Met deductie wordt bedoeld dat het kind weer teruggeleid wordt naar het bewuste niveau. Dat gaat op de volgende manier: “En als het nu bedtijd is, dan mag je er lekker over gaan dromen wat je allemaal gaat doen nu je zoveel sterker bent geworden. Is het nog geen slaaptijd, dan mag je je eens lekker uitrekken, een keer diep ademhalen, en je ogen weer openen wanneer ik tot drie heb geteld. 1… 2… 3!”.

Complimenten

Om het breinavontuur goed af te sluiten, kan een verdiend compliment natuurlijk niet ontbreken. Dit pakken we ongeveer zo aan: “Complimenten! Goed voor jezelf gezorgd! Kom snel terug naar onze Breinbaas-wereld. Je bent meer dan welkom! Je hebt het weer geweldig gedaan. Goed luisteren en ontspannen is een talent dat jij zeer zeker bezit. En onthoud, hoe meer je oefent en hoe vaker je luistert, hoe makkelijker het wordt.”.

Tot de volgende keer!

Start nu!

Hopelijk is het nu duidelijker hoe een breinavontuur van Breinbaas eruitziet. Dit is slechts een voorbeeld van één breinavontuur. Breinbaas Academy heeft nog veel meer andere breinavonturen! Ben je na dit kijkje in een breinavontuur overtuigd om zelf te beginnen? Wacht dan niet langer en help jezelf en je kind met het ontdekken van positiviteit.

Inspiratie

Laatste blog berichten

Rechtstreeks contact met Dominiek of een vraag?

Breinbaas

Wordt jouw kind een breinbaas?

EINDEXAMEN MODULE

Eindexamen stress?

Nieuw: Eindexamen Module
Deze module helpt jou afstuderen als een (Brein)baas!